Vi arbetar med en ny uthyrningscentral i östra hamnen i Mariestad som planerar att öppna i juni 2022. Här kommer du att kunna onlineboka och hämta ut kajker när du själv vill. Denna sida är under ombyggnad. Det går bra att boka kajaker redan nu på tfn: 0735 81 82 82 eller mail

Hos Vänern Outdoor kan du hyra kajak i Mariestad. Vi har kajaker för den första turen, för den mer avancerade paddlaren och för de som vill ta med barn eller hund på turen. Här hittar du också expeditionskajaker för längre kajakäventyr på Vänern.

Du hittar vår uthyrning i östra hamnen i Mariestad. Vi har personal på plats mellan klockan 9 och 10. Övrig tid kan du själv låsa upp och hämta ut den kajak som du har bokat på egen hand. Se till att lämna en e-mail som vi kan nå dig på när du bokar online. Du får då en kod skickad till dig innan du ska hämta ut din kajak.

När du kommer till centralen låser du upp dörren och drar ut den kajak som är uppmärkt med den storlek som du bokat. I utrymmet bredvid hittar du din obligatoriska flytväst, din paddel och ditt kapell, om du vill använda det. På centralen finns anvisningar om hur du ställer in fotstöd och annat som är bra att veta.

När du är tillbaka så torkar du rent kajaken med en svamp. Vi reserverar ett belopp på 200 kr på ditt kort ifall du lämnar tillbaka kajaken ostädad. Därefter låser du upp med samma kod, skjuter in kajaken på samma plats där du tog den och hänger upp flytväst och sprayskirt på tork samt låser dörrarna igen.

All paddling sker på egen risk. Om kajaken mot förmodan skulle skadas kan vi kräva ersättning för detta. Vid hård vind förbehåller vi oss rätten att ställa in paddlingen.

Av säkerhetsskäl hyr vi inte ut öppna kanoter på Vänern. Välj istället en av våra stabila och säkra tandemkajaker som är trygga på innanhavet Vänern om ni vill paddla tillsammans.

Kajakerna hyrs ut i Mariestads hamn. Kajakerna ska återlämnas senast klockan 20:00.

Priser Singelkajak
Tandemkajak
3 timmar350450
Heldag 9-20490650
2 dagar9801 300
3 dagar
1 4701 800
4 dagar19602300
5-7 dagar2 4002 800
8-10 dagar2 8003 300

Har du aldrig paddlat kajak tidigare så kan det vara lämpligt att först gå en prova på kurs eller en nybörjarkurs hos oss.

Bokning
Bokning på mail info@vanernoutdoor.se
Bokning på telefon +46 (0)735 81 82 82.

Avbokning
Vi vill att du ska vara nöjd med din upplevelse. Ibland ändras förutsättningarna och du kan då avboka utan kostnad. Gör detta i så god tid innan som möjligt.

VAD INGÅR
Genomgång & säkerhetsinstruktion när vi har personal på plats.
Kajak & paddel
Flytväst & sittbrunnskapell

Säkerhet
All paddling sker på egen risk.
Simkunnighet minst 200 m.
Min. 18 år eller i målsmans sällskap.
Flytväst ska användas under paddling.
Alltid ta med en mobil vattentätt förvarad.
Meddela oss snarast vid försening, eller om du behöver hjälp!
Paddla inte på ställen där du inte kan tänka dig att välta med kajaken.

Hyresvilkor
Kajaker återlämnas rengjorda.
Du måste respektera ”allemansrätten”.
Du är ersättningsansvarig för skador på eller stöld av hyrd utrustning. Var försiktig med roder och skädda. De är de känsligaste delarna på kajaken.
Vi förbehåller oss rätten att inte låta dig paddla om det är för hårt väder!

Våra kajaker

Kajaker med skädda har ett litet ”centerbord” som kan fällas ner i aktern och som gör kajaken kursstabil, svänger gör du med hjälp av paddeln och genom att luta dig. En kajak med roder styrs med hjälp av fotpedaler som man manövrerar rodret med.

Kajaker mest lämpade för dagsturer:

Point 65 XO13 10 st En mycket stabil och trygg kajak som är lättmanövrerad och kursstabil. Med två rejäla packutrymmen fungerar den även för flerdagsturer. Passar de flesta vatten förutom öppet hav. En generöst tilltagen sittbrunn gör det enkelt att komma i och ur. Mått: 400×63 cm, maxlast: 155 kg, skädda och roder

Havskajaker:

Point 65 SeaCruiser 1 st SeaCruiser är en bra nybörjarkajak utan att kännas tråkig. Den är kursstabil och relativt lättdriven. Det finns två små packluckor som du når från sittbrunnen. Den är utrustad med uppblåsbart AIRseat för god sittkomfort.
Mått: 525×58 cm, maxlast 165 kg, skädda och roder

Prijon Touryak 500 2 st Storleken och volymen i denna kajak gör den perfekt för större paddlare som söker en stabil kajak eller för den som vill ha en bra kajak att fotografera eller t ex bedriva fågelskådning från. Extra stor sittbrun gör det lättare för större paddlare att komma in och ut. 
Mått: 503×63 cm, främst för paddlare 75-120 kg, roder.

Prijon Seayak 500 2 st Seayak 500 har en relativt liten sittbrunn och smal bredd vilket gör att den passar bra för mindre paddlare men även passar längre paddlare med lättare kroppsbyggnad. Modellen är både stabil och lättmanövrerad och det låga akterdäcket gör den lättrollad.
Mått: 500×56,5 cm, främst för paddlare 50-70 kg, roder

Prijon Seayak 520 1 st Med sin större volym och sittbrunn är Seayak 520 avsedd och utformad för paddlare med större och tyngre kroppsbyggnad. Modellen lämpar sig mycket väl för långa paddlingar över öppet hav och med stort behov av packningsmöjligheter. Designen är modern med genomtänkta detaljer. Sänkt däck runt bakre delen av sittbrunnen bidrar till att även göra den lättrollad. Mått 518×57,5 cm, främst för paddlare 80-110 kg, roder

Prijon Kodiak 2 st Det här är en kajak för långa turer med mycket packning. Kodiak har använts undre flera expeditionspaddlingar av bl.a.  John Turk, Renata Chlumska och Barbro Lindman. Kajaken är lättdriven, rejält stabil och fungerar utmärkt i grov sjö. Den är idealisk för storvuxna paddlare och för paddlare med långa ben tack vare det generösa utrymmet i sittbrunnen. Den har justerbara lårstöd som gör att även paddlare av medelstorlek får bra kontakt med kajaken.
Mått: 518×59 cm, främst för paddlare 60-120 kg, roder

Boreal Design Baffin P2 1 st Baffin är byggd för tuffa förhållanden i grov sjö. Kajaken har hårda slag och rundad botten vilket gör att den kan paddlas på ett aktivt och kroppsnära sätt och kommer mest till sin rätt hos den lite mer erfarne paddlaren. Trots det är Baffin varken särskilt rank eller svårpaddlad vilket gör att den även fungerar utmärkt för nybörjare. Den har låg profil vilket ger ett minimalt vindfång. Rejäla lårstöd ger bra kontakt med kajaken och tillsammans med det låga akterdäcket blir kajaken lätt att rolla. Fikalucka.
Mått: 518×56,5 cm, främst för paddlare 65-100 kg, skädda (ej roder)

Tandemkajaker för två eller flera personer:

Prijon Poseidon 1 st Dubbel för havspaddling. Modellen passar utmärkt för paddling i skärgården och på öppnare hav. Längden, det något smalare skrovet och skrovdesignen gör Poseidon till en lättdriven dubbelkajak. Skrovdesignen ger en bra kursstabilitet och gör kajaken mer ändamålsenlig för öppet vatten.
Mått: 518×68 cm, Främst för paddlare upp till 100 kg, roder

Boreal Design Esperanto 1 st Lång och lättpaddlad tvåmanskajak med en extra packlucka i mitten. Den extra packluckan gör att du kan få plats med en extra stor campingutrustning. Du kan också ta bort packluckan och få plats för ett barn eller en hund.
Mått: 594×72 cm, roder

Tahe maxi K3 1 st En otroligt stabil kajak med stor volym för två paddlare. Mellan paddlarna finns en extra sittbrun med plats för ett eller två barn, en hund eller en extra stor campingutrustning. Tar ni med barn finns en barnpaddel att låna med. Trots stabiliteten är det här en lättdriven och snabb kajak.
Mått: 645×69 cm, lastar 350 kg, roder, glasfiber

Betalning: Vi tar emot betalning med kort (även ute i naturen), kontantbetalning och förinbetalning

Tahe maxi K3 med plats för två vuxna och ett eller två barn, hund eller en extra stor packning