Upplev smultronställena bland Vänerns skärgårdar med kajakpaddling, segelturer och bekvämt boende i egen hytt på vår tvåmastade motorseglare M/S Pärla.

Vi äter och sover ombord och gör dagsutflykter med kajaker. Vänern har 22 000 öar, mängder med skärgårdar och ovanligt många soltimmar. Vi får en optimal upplevelse av de vackraste platserna genom att kombinera paddling i de grunda natursköna skärgårdarna med trygg och bekväm segling över ibland oskyddade vatten på innanhavet Vänern.

Vänern Outdoor kajaker

One of the best experiences I ever had (Laura Grabowski)

Turerna utgår från Mariestad. Skärgårdarna runt Mariestad har flera stora naturreservat inrättade för att skydda de rika naturvärdena. Här finns stora orörda områden av vildmarkskaraktär med flerhundraåriga tallar där havsörn och fiskgjuse häckar. Har du tur kan du få se en älg eller ett rådjur simma mellan öarna för att beta. På Brommö finns ett av Sveriges tätaste älgbestånd.

Om vädret tillåter paddlar vi under en dag i exotiska och natursköna Djurö nationalpark placerat mitt i Vänern. Här i hjärtat av EU:s största sjö ligger ett 30-tal öar och skär. ”Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar” Länsstyrelsen. Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta på huvudön Djurö som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen.

Vänern är ett innanhav och paddlingsförhållandena kan variera en hel del utifrån rådande väderlek. Med M/S Pärla kan vi söka oss till så skyddade lägen som möjligt och undvika långa oskyddade överfarter med kajakerna.

Med 22 000 öar och skär i sötvatten behöver vi inte trängas, tänka på brännmaneter eller på att duscha av saltet när vi badat. Ofta kan vi hitta en helt egen strand eller ö att stanna till vid och vattnet är så rent att vi kan dricka det direkt från sjön när vi kommit ut en bit.

Vänern Outdoor
Bo ombord – kajak & segling

Exempel på program: Båten klarar de flesta väder men turen kan ibland behöva ändras utifrån rådande vind och vågförhållanden så att vi får bra paddlingsförhållanden. Vi kommer att segla med båten när vinden är gynnsam.

Dag 1:
Start 10:00 i Mariestads hamn.
Båttur till populära Brommö naturreservat med sina härliga sandstränder.
Paddling i naturreservatet.
Övernattning i naturreservatet.

Dag 2:
Båttur till exotiska Djurö nationalpark mitt i Vänern. 
Paddeltur i den natursköna skärgården och spaning efter havsörnarna vi brukar få se här. Guidad tur med berättelser om svunna tider på Djurö
Övernattning i nationalparken.

Dag 3:
Båttur till vackra Onsö naturreservat med sina härliga klippor och rika fågelliv.
Paddling i naturreservatet. Segling tillbaka till Mariestad.
Tillbaka i hamnen i Mariestad ca 19:00. 

Förkunskaper:
Turen läggs upp efter rådande väder och vindförhållanden. Det är en fördel om du har paddlat kajak tidigare men inget krav. Vi paddlar normalt ca 3-5 timmar per dag i lugnt tempo så du bör ha normalkondition för att orka. Med en tandemkajak är det möjligt att ha en vuxen eller ett barn med lite mindre ork fram om personen bak orkar ta i lite mera.

Om du önskar så kan du gå en paddelkurs hos Vänern Outdoor innan du deltar på en flerdagstur.

Simkunnighet 200 m krävs.

Åldersgräns: Lämplig ålder för barn är minst ca 12 år beroende på deras fysiska styrka och uthållighet. Yngre barn kan fungera i en tandemkajak tillsammans med en vuxen. Vid grupper kan vi anpassa paddlingarna efter vad barnen orkar.

Deltagarantal: Max 7 st. deltagare i egna hytter (Efter överenskommelse kan vi ta grupper på upp till 12 personer, då kompletterar vi med boende i stuga, tält eller på annan båt)

Datum 2024:
Se datum i vårt bokningssytem.

Datum kan komma att ändras innan några bokningar har skett för att passa ihop med önskemål kring övrig verksamhet.

För grupper på minst 4 personer kan vi även försöka hitta andra datum.

Pris: 6 400 kr/person, ordinarie pris i dubbelhytt.
32 000 kr – Grupp, hela båten för er själva.

Extra natt ombord: Starta eller avsluta resan med en extra natt ombord. Pris 600 kr/person och natt.

Ingår: Boende med lakan i enkel eller dubbelhytt, fullt utrustade kajaker, all mat, skeppare/guide.

Transfer: Från Göteborg finns direkttåg till Mariestad. Om möjligt så hämtar och lämnar vi er utan extra kostnad vid buss och tågstationen.

Vi hjälps åt med olika sysslor ombord som; matlagning, disk och lastning av kajaker.

Hållbar ekoturism
Vänern Outdoor bedriver upplevelsebaserad ekoturism främst i och kring Vänern med utgångspunkt i Mariestad. Genom vår verksamhet vill vi förmedla genuina naturupplevelser. Vi tror på vikten av att många får möjlighet att uppleva och komma nära naturen för att bättre förstå värdet av den och därmed vilja skydda och vårda naturen åt kommande generationer. 

Vänern Outdoor har ett genomgående hållbarhetsperspektiv. Vi är måna om att inte lämna spår efter oss i naturen och att göra våra ekologiska fotavtryck så små som möjligt. Alla transporter på land och vatten är fossilbränslefria. Maten är så långt som möjligt ekologisk, lokalproducerad och har låg klimatpåverkan.

Turerna sker till största delen inom Biosfärsområdet ”Vänerskärgården med Kinnekulle”. Ett område som utsetts av UNESCO som modellområde för hållbar utveckling.

Cookie Consent with Real Cookie Banner