Ett av de mest attraktiva utflyktsmålen i Mariestads skärgård är ön Brommö. Många reser hit med färja från Laxhall, på Torsö, för att vandra eller cykla runt ön. Att istället välja att paddla kajak ger dig en helt annan upplevelse och frihet! 

Naturen påminner mycket om västkusten, med berghällar och sanddyner. Här finns fina badstränder och ett rikt djur- och fågelliv. På ön finns vindskydd, torrtoaletter och eldstäder iordningställda. Inga affärer eller serveringar finns att tillgå så du bör packa med allt du behöver.

Vår obemannade uthyrning är placerad nära trailerrampen precis söder om Laxhall Hamnkrog. https://goo.gl/maps/4hsGb5hfdaSbh1NT9 Du bokar online och kan själv låsa upp och hämta ut din kajak. Se till att lämna en e-mail som vi kan nå dig på när du bokar online. Du får då en kod skickad till dig innan du ska hämta ut din kajak.

När du kommer till centralen låser du upp och drar ut den kajak som du bokat. Paddel finns i facket där kajaken ligger. Obligatorisk flytväst hänger under taket. Kapell finns om du önskar täcka över sittbrunnen.

När du är tillbaka så torkar du rent kajaken med en svamp. Vi reserverar ett belopp på 200 kr på ditt kort ifall du lämnar tillbaka kajaken ostädad. Därefter låser du upp med samma kod, skjuter in kajaken på samma plats där du tog den och hänger upp flytväst och kapell på tork samt låser fast kajaken igen.

All paddling sker på egen risk. Om kajaken mot förmodan skulle skadas kan vi kräva ersättning för detta. Vid hård vind förbehåller vi oss rätten att ställa in paddlingen.

Av säkerhetsskäl hyr vi inte ut öppna kanoter på Vänern. Välj istället en av våra stabila och säkra tandemkajaker som är trygga på innanhavet Vänern om ni vill paddla tillsammans.

Historia: Delar av Brommö är sedan 1987 ett naturreservat. Öns storslagna natur skapades av inlandsisen och kännetecknas av jätte- grytor och stora flygsandfält. De största sanddynerna, som är upp till sex meter höga, finns vid Rövarsand och söder om Järsnäs . Jättegrytorna kan ses över hela ön, men de största återfinns ute på Rövaren . Andra spår efter istiden är välslipade berghällar, klapperstensfält och revlar. Trots sin karghet har Brommö en artrik flora och fauna. Här finns älg, rådjur, räv och skogshare. Älgstammen är en av de tätaste i landet. Ett åttiotal fågelarter häckar på ön. Under 1800-talet fanns ett glasbruk här som mest sysselsatte 360 personer och folkskola fanns fram till 1951.

Cookie Consent with Real Cookie Banner