Vänern, Sveriges största sjö, är även Västeuropas största insjö och Europas tredje största efter de stora ryska insjöarna Ladoga och Onega. Den sammanlagda strandlinjen inklusive skärgårdarna är mer än 2000 km. Vänern är en fantastisk resurs som ger oss som bor här härliga bad, båtliv och orörd natur.

Dessutom är Vänern en källa för dricksvatten, plats för rikt fågelliv och transportled för fartyg. Området kring Vänern är ett paradis för den äventyrslystne, för upptäckaren, för finsmakaren och inte minst för alla med intresse för kultur och natur! Totalt finns nära 22 000 öar, holmar och skär – välkommen du också till vårt innanhav.

BIOSFÄRSOMRÅDET VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE
Det finns närmare 800 biosfärområden i världen och ett av dem är vårt! (länk) Ett biosfärsområde är platser där man kan testa olika metoder för hållbar utveckling.  Insatserna ska gynna naturvård, samhällsutveckling, utbildning och forskning. Det är FN:s organ Unesco som utnämner biosfärområden. Varje biosfärområde formas utifrån de lokala förutsättningarna. I Sverige finns ytterligare fyra biosfärsområden och vårt har funnits sedan 2010.

Biosfärsområdet Vänerskärgården med Kinnekulle drivs som en ideell förening och Vänern Outdoor är självklart medlemmar. Om du efter din resa i vår skärgård känner att du skulle vilja stötta oss i vårt arbete är du välkommen att skänka pengar till föreningens fond. Varje år delas medel ut till hållbara projekt i området så dina pengar når vår lokalbefolkning och vårt arbete för att ställa om till hållbart liv på jorden. (Här kommer snart en Qr-kod läggas in)

MARIESTADSJÖN
Vattnet mellan fastlandet och skärgården heter Mariestadsjön. Fjärdens stora utbredning om ca 15 km längs med fastlandet och upp till 5 km över till öarna gör att hårdare vindar kan ge krabb och jobbig sjö för den ovane paddlaren.

Att paddla handlar faktiskt till stor del om vinden, både vindstyrka och vindriktning, gällande hur svårt och tungt det blir. Appar med väder visar inte alltid rätt när det gäller vind och speciellt inte flera dagar i förväg. Nedan ser ni lite riktlinjer att utgå från när det gäller vind och paddling. Vi på Vänern Outdoor finns alltid till hands via telefon/sms/whatsup för att hålla dig uppdaterad om aktuella vindar: 0735 81 82 82

  • 1-3 m/s: Lätt vind – Nybörjare
  • 4-6 m/s: Medel vind – Nybörjare
  • 7-9 m/s: Frisk vind – Nybörjare i skyddade vatten och medelgod paddlare
  • 10-12 m/s: Stark vind – Medelgod paddlare i skyddade vatten och vana paddlare
  • 13- m/s: Hård vind – Inte att rekommendera

PADDELTURER LÄNGS MED FASTLANDET
I Mariestad är vi bortskämda med fina sandstränder och från vårt kajakcenter kan du lätt ta dig till Snapen (norrut ca 3 km), Ekudden (ca 2km) och Sandviken (4 km) söderut. Ekudden är dessutom ett vackert naturreservat med ekskogar och kossor som betar.

Runt hörnet från vår uthyrning mynnar Tidan-ån ut i Vänern och där kan du paddla uppför en bit och runda vårt vackra gamla residens Marieholm. Du kommer även kunna se vårt gamla fängelse som härstammar från 1700-talet, en del av naturreservatet Ekudden liksom allt båtliv.

Ett annat turförslag är att följa fastlandet och bege dig norrut mot Torsöbron. Vid brofästet finns restaurang Brygghuset där du kan ta dig en bit mat och ha en fantastisk utsikt över sundet för att sedan paddla tillbaka. Paddlingstid ca 4 timmar tur och retur.

Vill du bege dig iväg på en längre tur längs fastlandet norrut paddlar du förbi Torsöbron mot Sjötorp och viker av vid Furnäsuddes naturreservat och siktar naturreservatet Surö bokskog, svänger ner i Börstorpsviken och in i Friaån mot vackra Börstorps slott. Slottet har öppet året runt med café och restaurang. Här drivs även Bed&breakfast och lantbruk. Man har anlagt en passande brygga för kajaker en bit in i Friaån och därifrån tar det fem minuter att gå till slottet.

Att upptäcka klipporna längs Harnäs udde är ett annat fint förslag liksom att ha  Sjötorp som mål där populära Göta kanal tar sin början mot Östersjön. Här kan du förslagsvis vila från paddlandet och vandra eller cykla längs ett av Sveriges mest populära besöksmål. Livsmedelsbutik är öppen sommartid i Sjötorp.

TORSÖ
Torsö är Vänerns största ö och ca 62 km² stor. Här finns det ca 600 åretruntboende invånare. Sedan 1994 finns en broförbindelse som förbinder ön till fastlandet. Bron har en segelfri höjd på 18 m och ersatte färjetrafiken som varit igång sedan 1932. Från vår uthyrning i Mariestads hamn tar det ca en timme att paddla över till Torsö.

Ön består egentligen av de två öarna Torsö och Fågelö som har vuxit ihop på grund av utdikningen som skedde i slutet av 1800-talet. Det finns många badstränder på Torsö och att paddla runt ön ger möjlighet att se alla de populära badplatserna som Hattarevik och Sandvik men även hitta sina egna små oaser.

Bofasta Torsöbor kallas för ”Torsövargar”. Uttrycket skall härstamma från 1800-talets bistra vintrar när isen låg över Vänern och torsöborna kunde vandra en snabbare väg över sjön in till Mariestad. Stadsborna tyckte sig se vargar komma vandrande…

Klimatet på Torsö med omgivande öar är maritimt vilket innebär att höst och vinter generellt sett är mildare än klimatet på fastlandet. Vänerns storlek påverkar även antalet soltimmar och Torsö har i genomsnitt fler soltimmar än omgivningen. Skulle du på grund av oväder och vindar behöva stanna längre än planerat på ön finns flera fina vandringsleder som sträcker sig både söderut och norrut på Torsös västra sida. Intressanta sevärdheter på ön är Torsö kyrka och Fågelö kapell och dessutom finns flera fornminnen på ön. De flesta av dessa finns vid gravfälten vid Nolby och Hässlestad.

Vid brofästet, på fastlandssidan, ligger Brygghuset med en underbar utsikt över Vänern. Här kan du äta mat eller ta en kopp kaffe. Öppet året runt. I anslutning ligger även vår skärgårds enda livsmedelsbutik (obemannad) som är öppen dygnet runt. I närheten finns även Sundsörns Camping.

På ön finns också Torsö camping med stugor och tältplatser att hyra och här kan du även mot betalning få tillgång till gym, dusch, bastu och en multiplan med tennis och basket. Laxhall Hamnkrog & Konferens har en sommaröppen restaurang och stuguthyrning i Brommösund. Här drivs även en bokningsbar SPA- och bastuanläggning.

Att paddla runt hela Torsö är en drygt 4 mil lång tur vilket en vältränad och van paddlare kan göra på en halv dag. Detta är inget vi rekommenderar utan låt turen runt ön ta minst ett par dagar. Då har du tid att upptäcka allt och njuta!

BROMMÖ
Ett av de mest attraktiva utflyktsmålen i Mariestads skärgård är ön Brommö. Många reser hit med färja från Laxhall på Torsö för att vandra eller cykla runt ön. Att istället välja att paddla kajak ger dig en helt annan upplevelse och frihet men det kan vara bra att veta att det går utmärkt att hyra cykel vid färjelägret på Brommö om du skulle vilja eller behöva ta en paus från paddlandet. Naturen på Brommö påminner mycket om västkusten, med berghällar och sanddyner. Här finns fina badstränder och ett rikt djur- och fågelliv. På ön finns vindskydd, torrtoaletter och eldstäder iordningställda. Inga affärer eller serveringar finns att tillgå.

Delar av Brommö är sedan 1987 ett naturreservat. Öns storslagna natur skapades av inlandsisen och kännetecknas av jätte- grytor och stora flygsandfält. De största sanddynerna, som är upp till sex meter höga, finns vid Rövarsand. Jättegrytorna kan ses över hela ön, men de största återfinns ute på Rövaren . Andra spår efter istiden är välslipade berghällar, klapperstensfält och revlar.

Trots sin karghet har Brommö en artrik flora och fauna. Exempelvis växer slån, grått saltgräs, sandstarr och björnbär på ön. Bland havsfåglarna märks strandskata, rödbena, havstrut, grågås och ibland ejder. Här finns älg, rådjur, räv och skogshare. Älgstammen är en av de tätaste i landet.

Du måste för det mesta bära din kajak vid Rukehamn då vattnet står lågt där. Om du föredrar en paus från paddling kan du lämna kajaken och vada i vattnet till ön Hovden där det finns vandringsstig, fina sandstränder och klapperstensfält. Mellan Hovdens nordsida och Lindökrokens sydspets kan du också vada om du vill besöka en av de mest kända naturhamnarna för bålivet i Vänern. Här finns toaletter och soptunnor.

Skulle du bli inblåst på Brommö finns fina vandringsleder till alla de kända stränderna på ön. Stanna gärna till på färjelägessidan där det sommartid håller öppet ett museum som skildrar glasbruket Bromö som var aktivt i ca hundra år och grundades i början av 1800-talet. Som mest sysselsatte glasbruket 360 personer och det fanns även en folkskola på ön fram till 1951.

Att paddla runt Brommö är ca 17 km i distans (=4 timmar) men du kan lätt tillbringa en heldag i området. Mindre än 1 km från Smörhättans fyr på södra delen, i närheten av badviken Sandvik, finns en vacker utsiktspunkt som rekommenderas – Knipekulten. Där kan du vandra upp och klara dagar se Läckö Slott på Kållandsö.

KALVÖ
Kalvö, som ofta benämns som Kalvöarna, ligger i Vänern rakt ut till väster om Sjötorp och norr om Torsö. Kalvöarna är till större del ett fågelskyddsområde och naturreservat. Det inte många vet är att en av de två ursprungliga öarna, Hemön, fram till 1963 var bebodd. En liten gård i form av ladugård och hus finns kvar men används numera som sommarbostad. Den andra ön heter Österön. Dessa öar förbinds av långa stenbryggor som är en rest från tiden då det bedrevs jordbruk på Kalvö.

Här hittar du fantastiska badvikar som erbjuder både kala stenhällar och mindre stränder. Även om det är många båtar som hittar hit finns det goda chanser att du hittar en egen liten plats att lägga till med din kajak och få en liten privat sfär. Förutom att bada kan du vandra runt på ön och uppleva en fantastisk sjönära natur. På norra Hemön finns en sandstrand längst in i en vik intill klipphällar mot utsidan. Platsen kallas i folkmun för Kronstrands badvik. *

Norr om Hemön/Österön ligger öarna som kallas Apelholmarna och de ingår som en del av naturreservatet Kalvö skärgård. Öarna är låga och ligger öppet så du hittar inte mycket skydd från vind här. På Stora Apelholmen finns en mulltoa liksom på både Hemön och Österön. För att upptäcka och se Kalvöarna bör du räkna med att lägga en hel paddlingsdag här. Var alltid medveten om vindarnas riktning och styrka.

*Bror Kronstrand föddes i Mariestad 1875 och blev under sin livstid en mycket känd porträttmålare. Han fick sin konstutbildning i Stockholm betald av societeten i Mariestad pga sin begåvning och det faktum att han var son till en enkel lokförare. Bror verkade internationellt och var en riktig globetrotter. Han avbildade Gustav V, Emanuel Nobel, Per-Albin Hansson, Thomas Edison och Graham Bell. Mellan åren 1924-1933 bodde han åter som en förmögen man i Mariestad och badviken här på Hemön ska ha varit en av hans favoriter. Han dog i Stockholm 1950.

FÄLLHOLMARNA
Norr om Kalvöarna och Apelholmarna ligger Fällholmarna. Från 1850-talet och en bit in på 1900-talet var Vänern den stora motorvägen. Här fraktades stora delar av vår handel varför fyrarnas betydelse var enorm. Här på Fällholmarna finns en väl bevarad fyrvaktarbostad som är öppen för besökare och väl värd ett besök. Den anlades 1865 och var bemannad fram till 1954.  Sedan 1968 arrenderas Fällholmen inklusive byggnader av Amnehärads båtklubb och här finns toaletter, grillplatser och bastu. Att paddla från norra Kalvöarna till Fällholmarna kräver att du har koll på vindstyrkan eftersom du kommer paddla över helt öppet vatten ca 3 km (= ca 45 minuter).

DILLÖ
Den blå himlen är Friggs mantel och det är hon som spinner molnen enligt den nordiska mytologin. Så det var kanske inte så konstigt att skyarnas gudinna fick ge namn åt den vackra Friggön som sedermera döpts om till Dillö. Högt upp i det blå trivs bruna kärrhökar, beckasiner, hägrar och till och med havsörnar.

Det är inte mycket som skiljer Dillö från Torsö, bara ett smalt sund, Noraån. Just vid Norskär knyts de båda öarna samman med en liten vägbro. Det går utmärkt att paddla genom det smala sundet. Många menar att fridfulla Dillö avnjuts bäst till fots. Ön är precis lagom stor för att man ska kunna gå runt den på en dag. Fast det är förstås lätt hänt att man stannar kvar i kajaken och stannar upp och njuter av den förtrollande naturen och badar vid någon av de små fina sandstränderna som kantar ön. Skulle du vara lite frusen finns Västergården som hyr ut en jättebadbalja med tillhörande baljestuga. Bokas en dag i förväg och öppettiderna är 20/8 – 15/6 varje år (alltså stängt under sommaren). Hyr du badtunnan kan du även få tälta bredvid. Ring Madelene 0733904125

ONSÖ
Onsö är beläget strax väster om Dillö och skiljs från det sammanhängande komplexet Torsö-Fågelö-Dillö av ett sund – Onsösundet. Ön är ett riktigt paradis och en personlig favorit. På öns västra och norra sida finns en hel del små öar och skär. Längst i sydost där jordarna är något djupare och rikare har marken tidigare varit uppodlad. Idag finns ingen som bor på ön och hela området är ett naturreservat. Det finns stigar att vandra på för att upptäcka ön men var beredd på att stöta på betande djur och stäng grindar som öppnas.

Naturen på Onsö är varierad och man hittar här flera olika naturtyper. Viktigast av dessa är de åldriga barrskogarna som dominerar på ön. Denna tallskog är rik på gamla tallar med grova grenar och platta kronor och dessa träd är viktiga för rovfåglar som t ex fiskgjusen. Död tallved är en mycket viktig miljö för ett mycket stort antal vedlevande insekter. På Onsö finns även lövskogar med ek, hassel och lindar. Dessa skogar är till övervägande del äldre betesmarker som vuxit igen. Utanför Onsö finns såväl på västra som på norra sidan mer eller mindre kala fågelskär. På några av dem som i stort sett saknar vegetation finns större eller mindre kolonier av häckande vitfågel, exempelvis havstrut, skrattmås, fiskmås, silvertärna och fisktärna. I skydd av dessa kolonier kan även arter som storlom och strandskata häcka. Visa hänsyn för alla skyddsområden!

Vid Blåhallen på norra Onsö finns fina badmöjligheter bland klipporna i vassen. När du rundar Onsö och kommer norrifrån mot väster tornar hela Storvänern upp och du ser hur magnifik vårt innanhav är. Du ser även vårt stolta platåberg Kinnekulle. Här behöver du vara vaksam vid västanvind då det kan blåsa upp på kort tid även en solig sommardag. Du passerar i lä bakom de långsmala öarna där det är lätt att ta sig i land. Vid sydvästra hörnet av ön ligger Armhålan. En väldigt skyddad vik som är populär för båtfolk. Här hittar du också, strax utanför Kämpön, Onsös enda riktiga sandstrand. Annars är Onsö känt hos oss paddlare för sina vackra västliga klipphällar mot solnedgången. Låt det ta sin tid att paddla runt ön – räkna med minst en halv dag. Sträckan runt Onsö är ca 10 km.

DJURÖ
Djurö nationalpark består av 35 öar i Vänerns skärgård och anses vara Sveriges mest svårtillgängliga nationalpark. Öarna når den vane paddlaren via Brommö över 8 km öppet vatten. Vi rekommenderar INTE att nybörjarare eller ensamma paddlare tar sig hit. Senaste kajakolyckan med dödlig utgång skedde en tragisk julidag 2022 i hård vind i vattnet mellan Djurö och Lurö. Vill du paddla kajak till Djurö – ring och prata med oss på Vänern Outdoor innan då vi kan låna/hyra ut  säkerhetsutrustning och ge tips.

Djurö nationalpark bildades 1991 och omfattar 2400 hektar. Den östra sidan är grundare och mer svårtillgänglig för förtöjning av båtar, varför det är bättre att angöra ifrån norr eller väster. Malbergshamnen är den mest kända, där och på Tribergs ö samt Långön finns sopmajor, eldstäder och strövstigar.

Från tidigt 1500- tal var öarna bebodda, som mest levde och försörjde sig fyra familjer på Djurö. Familjerna försörjde sig främst genom fiske. När fisken skulle säljas fick familjerna ro flera mil in till Mariestad eller Lidköping för att sälja den. Idag finns ingen bofast befolkning på Djurö men många väljer att förlägga en del av sin semester till öarna.

Området var tidigare jakt och djurpark, man planterade då in bland annat hjort, hare och ripa. Idag lever ett 15-tal dovhjortar på de större öarna vilka också genom sitt bete ser till att gräsmarkerna hålls öppna. Chansen är också stor att få se både dovhjortar och hare. Fågellivet är rikt med bland annat fiskgjuse, lärkfalk, havstrut och strandskata. Till skydd för fågellivet är vissa delar av skärgården skyddat som fågelskyddsområde och därmed förbjudet att beträda under tiden 1 april- 31 juli.

Jordtäcket på öarna är tunt och berggrunden sätter därför sin prägel på naturen. De flesta öarna har hällmarksvegetation med tallar, lavar och mossor. På en av öarna, Gisslan, växer bland annat liljekonvalj, blåsippa, gullviva och getrams vilka är växtarter som kräver mycket näring. Denna näring får växterna på Gisslan genom att ön till stor del består av klappersten vilken innehåller kalksten, som i sin tur skapar en rikare jordmån.

På Djurö kan man njuta av det isolerade och vackra läget mitt i Vänern. Insjöskärgården består av cirka 35 öar och en mängd små skär. Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar. Öarnas kalspolade hällar, klapperstensstränder och rika fågelliv är typiska inslag i den svenska insjönaturen. Här häckar bland annat grågås, havstrut, strandskata och fiskgjuse. Runt ön kan besökaren följa en markerad stig.

Vill du ta en paus från paddlandet och befinner dig på Torsö så finns detta sätt att ta sig till den vackra nationalparken: Dagstur till Nationalparken Djurö – Laxhall

LURÖ SKÄRGÅRD
I förlängningen av Värmlandsnäs och ut i Vänern ända till Västergötland ligger en av Sveriges mest magnifika sötvattenarkipelager. Hundratals öar, av olika storlek och karaktär, bildar här en sammanhållen övärld mellan Vänerns stora bassänger, Värmlandssjön och Dalbosjön. Att paddla hit från Djurö är såklart en fantastisk upplevelse och vi på Vänern Outdoor rekommenderar den som planerar detta att kontakta oss innan för att låna/hyra säkerhetsutrustning och få tips.


Vegetationen på de större öarna domineras av hällmarkstallskog med inslag av mossrik tallskog och små dungar av lövskog. Reservatets yttre delar i väster och söder domineras av nästan helt kala skär. Många öar i reservatets centrala del bär spår av den tidigare markanvändningen som företrädesvis varit fårbete. Dessa öar är idag till stora delar bevuxna med ljunghed som ofta är i ett igenväxningsstadium då en och asp tränger in. Grönstensstråken har på ett tydligt sätt påverkat växtligheten. På några ställen finns helt avvikande vegetation med en lång rad sällsynta växter.

Reservatet bildades 1967 för att bevara skärgårdsmiljöer ur natur- och kulturhänseende. Ändamålet är även i den mån det inte strider mot bevarandeintressena att främja allmänhetens naturkännedom och friluftsliv. Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000.

Växtligheten är påverkad av det gynnsamma klimatet som råder här och på vissa platser även av en basisk berggrund. Exempel på växtarter i skärgården är brudbröd, väddklint, glansnäva, tandrot, myskmåra, gulmåra, harklöver och hönsbär. Här växer också ek, ask, lind, oxel och körsbär. Många öar har ett mycket tunt jordtäcke och där trivs tallen bäst. Speciellt värdefulla växtbiotoper är ekdungen på Storön och lindbeståndet på Stora Bratt.

Området hyser även ett rikt fågelliv med en variation av arter som trivs vid insjö- och kustmiljöer. Fiskgjusen kan ses hela sommaren på jakt efter bytesfisk. Grågås, havstrut, fisktärna, storlom och storskarv är exempel på arter som häckar i reservatet.

På Vithall finns ett gammalt fiskareboställe bevarat och betet har återupptagits genom reservatsförvaltningens försorg. På Hökön fanns det på 1800-talet en krog för sjöfarare på Vänern. På Lurö (som endast i mindre delar ingår i naturreservatet) finns gott om vandringsleder och sevärdheter.

Cookie Consent with Real Cookie Banner