Bo ombord – paddla, cykla, vandra och segla

Upplev natur, kultur, lokalt mathantverk och olika aktiviteter med bekvämt boende i egen hytt på vår tvåmastade motorseglare M/S Pärla. Vi kombinerar båt och segelturer med kajakpaddling, cykling, vandring och SUP under turen som spänner över Vänern, Göta kanal och Vättern och innefattar besök i två natursköna nationalparker.

Turerna utgår från eller avslutas i Mariestad. Skärgårdarna runt Mariestad har flera stora naturreservat inrättade för att skydda de rika naturvärdena. Här finns stora orörda områden av vildmarkskaraktär med flerhundraåriga tallar där havsörn och fiskgjuse häckar. Har du tur kan du få se en älg eller ett rådjur simma mellan öarna för att beta. På Brommö finns ett av Sveriges tätaste älgbestånd.

Om vädret tillåter paddlar vi under en dag i exotiska och natursköna Djurö nationalpark placerat mitt i Vänern. Här i hjärtat av EU:s största sjö ligger ett 30-tal öar och skär. ”Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar” Länsstyrelsen. Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta på huvudön Djurö som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen.

Göta kanal har utsetts till ”årtusendets svenska byggnadsverk” Mellan 1810 och 1832 skapades kanalen som förbinder Göteborg med Östersjön. 87 km grävdes för hand av 58 000 svenska soldater. Här glider vi fram i fem knop. Vid slussarna finns möjlighet att vandra på den gamla dragvägen längs med kanalen. Du kan också cykla de sträckor du önskar eller paddla på de natursköna partier som saknar slussar. På kvällen finns 2 st. SUP (Stand Up Paddle Board) för användning.

Vättern skiljer sig en del från Vänern. I den nordvästra delen av sjön är naturen på flera håll lite vildare med klippor som brant störtar ner i vattnet. Men det finns också en annan skillnad. Vätterns klara vatten med siktdjup på upp till ca 17 m gör att man ibland nästan kan känna svindel när man paddlar ut över en brant avsats. I norra Vätterns skärgårds naturreservat får vi uppleva detta.

Turen avslutas eller inleds med en vandring och utomhuslunch i Tivedens nationalpark som har en unik vildmarkskaraktär för södra Sverige. ”Det starkt kuperade och vilda skogslandskapet, de vackra skogssjöarna, jätteblocken vid Stenkällan, utsikten från Trollkyrkobergen samt badstranden vid Vitsand gör Tivedens nationalpark till en av landets mest sevärda nationalparker.” Länsstyrelsen Örebro län

I Vänern och Vättern behöver vi inte trängas, tänka på brännmaneter eller på att duscha av saltet när vi badat. Ofta kan vi hitta en helt egen strand eller ö att stanna till vid och vattnet är så rent att vi kan dricka det direkt från sjön när vi kommit ut en bit.

Du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i. Alla aktiviteter ingår utan extra kostnader i turen. Det finns kajaker med till alla. Vi använder företrädesvis stabila tandemkajaker av utrymmesskäl på båten men även singelkajaker kan vara aktuellt. Vi kan däremot normalt inte ta med fler än fyra st. cyklar och två SUP. Det kan därför bli nödvändigt att turas om med att använda dessa.

Program 2018:

Dag 1
10:00 startar vi med en båttur till exotiska Djurö nationalpark mitt i Vänern. Efter lunch ger vi oss ut på en paddeltur i den natursköna skärgården och spanar efter havsörnarna vi brukar få se här. Övernattning i nationalparken.

Dag 2
Guidad tur med berättelser om svunna tider på Djurö. Därefter seglar vi till Sjötorp där Göta kanal startar. Här finns en fin vandringsled eller tid att insupa atmosfären innan det är dags för middag på restaurang Kajutan.

Dag 3
Dagen startar med slussning på Göta kanal. Längs slussarna går det bra att vandra på den gamla dragvägen längs med kanalen. Lunch på Norrqvarn som är en certifierad ”Västsvensk Mersmaks Restaurang” med lokala råvaror. Under eftermiddagen har vi passerat slussarna och här är det fina sträckor att paddla eller cykla. Övernattning i Töreboda gästhamn och middag på restaurang Krubb med mycket lokala råvaror.

Dag 4
På förmiddagen färdas vi längs en naturskön del av kanalen, som gjord för paddling eller cykling.
Efter lunchen ger vi oss ut på segling över sjön Viken. Middagen intas på lokal restaurang och natten tillbringas i Karlsborg.

Dag 5
På morgonen sätter vi segel och styr mot norra Vätterns skärgårds naturreservat. Under eftermiddagen upplever vi den ibland hisnande känslan av att paddla kajak i det klara vattnet i Vättern.

Dag 6
På morgonen gör vi en kort tur med båt till Olshammar där vi fortsätter med minibuss till Tivedens nationalpark. Vi upplever vildmarkskänslan i nationalparken när vi vandrar fram genom den trolska naturen. Lunchen lagar vi i Tiveden och har en härlig dag i nationalparken innan vi till kvällen återvänder till Mariestad igen.

Förkunskaper: Kajakturerna läggs upp efter rådande väder och vindförhållanden och deltagarnas vana. Du behöver inte ha paddlat kajak tidigare för att delta. Vänern och Vättern är innanhav och paddlingsförhållandena där kan variera en hel del utifrån rådande väderlek. Med M/S Pärla kan vi söka oss till så skyddade lägen som möjligt för att paddla men vill du hellre stanna på båten eller gå iland så går det lika bra. Simkunnighet 200 m krävs.

Åldersgräns: Lämplig ålder för barn är minst ca 12 år beroende på deras fysiska styrka och uthållighet. Yngre barn kan fungera i en tandemkajak tillsammans med en vuxen. Vid grupper kan vi anpassa paddlingarna efter vad barnen orkar.

Deltagarantal: Minst 4 st. deltagare, max 7 st. deltagare i egna hytter (utan egen hytt max 8 st. deltagare)

Datum 2018:
Turen genomförs enbart vid förfrågan och om båten är obokad. För att genomföra turen krävs minst 4 deltagare.

Pris 2018:
12 900 kr/person ordinarie pris

Halva priset för barn under 16 år.

Ingår:
Boende med lakan, fullt utrustade kajaker, skeppare/guide, all mat på båten

Ingår inte:
3 middagar och en lunch på restaurang

Extra natt ombord:
Starta eller avsluta resan med en extra natt ombord. Pris 350 kr/person och natt.

Vi hjälps åt med olika sysslor ombord som; matlagning, disk och lastning av kajaker.

Hållbar ekoturism

Vänern Outdoor bedriver upplevelsebaserad ekoturism främst i och kring Vänern med utgångspunkt i Mariestad. Genom vår verksamhet vill vi förmedla genuina naturupplevelser. Vi tror på vikten av att många får möjlighet att uppleva och komma nära naturen för att bättre förstå värdet av den och därmed vilja skydda och vårda naturen åt kommande generationer.

Vänern Outdoor har ett genomgående hållbarhetsperspektiv. Vi är måna om att inte lämna spår efter oss i naturen och att göra våra ekologiska fotavtryck så små som möjligt. Alla transporter på land sker med fordon som drivs med biogas. Maten är så långt som möjligt ekologisk, lokalproducerad och med låg klimatpåverkan.