Bo ombord, 3 dagar – paddla kajak och segla i Vänerskärgården

Vänern Outdoor

Upplev smultronställena bland Vänerns skärgårdar med kajakpaddling, segelturer och bekvämt boende i egen hytt på vår tvåmastade motorseglare M/S Pärla.

Vi äter och sover ombord och gör dagsutflykter med kajaker. Vänern har 22 000 öar, mängder med skärgårdar och ovanligt många soltimmar. Vi får en optimal upplevelse av de vackraste platserna genom att kombinera paddling i de grunda natursköna skärgårdarna med trygg och bekväm segling över ibland oskyddade vatten på innanhavet Vänern.

Turerna utgår från Mariestad. Skärgårdarna runt Mariestad har flera stora naturreservat inrättade för att skydda de rika naturvärdena. Här finns stora orörda områden av vildmarkskaraktär med flerhundraåriga tallar där havsörn och fiskgjuse häckar. Har du tur kan du få se en älg eller ett rådjur simma mellan öarna för att beta. På Brommö finns ett av Sveriges tätaste älgbestånd.

Om vädret tillåter paddlar vi under en dag i exotiska och natursköna Djurö nationalpark placerat mitt i Vänern. Här i hjärtat av EU:s största sjö ligger ett 30-tal öar och skär. ”Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar” Länsstyrelsen. Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta på huvudön Djurö som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen.

Vänern är ett innanhav och paddlingsförhållandena kan variera en hel del utifrån rådande väderlek. Med M/S Pärla kan vi söka oss till så skyddade lägen som möjligt och undvika långa oskyddade överfarter med kajakerna. Av lastningsskäl använder vi företrädesvis tandemkajaker men även singelkajaker kan vara tillgängliga.

Med 22 000 öar och skär i sötvatten behöver vi inte trängas, tänka på brännmaneter eller på att duscha av saltet när vi badat. Ofta kan vi hitta en helt egen strand eller ö att stanna till vid och vattnet är så rent att vi kan dricka det direkt från sjön när vi kommit ut en bit.

Program 2017: (Båten klarar de flesta väder men turen kan ibland behöva ändras utifrån rådande vind och vågförhållanden så att vi får bra paddlingsförhållanden)

Dag 1:
Start 10:00 i Mariestads hamn.
Båttur till Kalvö naturreservat där vi ofta får vara helt själva.
Vi upptäcker skärgården i Kalvö naturreservat från kajak.
Övernattning i naturreservatet.

Dag 2:
Båttur till exotiska Djurö nationalpark mitt i Vänern. 
Paddeltur i den natursköna skärgården och spaning efter havsörnarna vi brukar få se här.
Guidad tur med berättelser om svunna tider på Djurö
Övernattning i nationalparken.

Dag 3:
Segling till populära Brommö naturreservat med sina härliga sandstränder.
Paddling i naturreservatet.
Segling tillbaka till Mariestad.
Tillbaka i hamnen i Mariestad ca 20:00.

Förkunskaper:
Turen läggs upp efter rådande väder och vindförhållanden. Det är en fördel om du har paddlat kajak tidigare men inget krav. Vi paddlar normalt ca 3-5 timmar per dag i lugnt tempo så du bör ha normalkondition för att orka. Med en tandemkajak är det möjligt att ha en vuxen eller ett barn med lite mindre ork fram om personen bak orkar ta i lite mera.

Om du önskar så kan du gå en paddelkurs hos Vänern Outdoor innan du deltar på en flerdagstur.

Simkunnighet 200 m krävs.

Åldersgräns: Minst 12 år

Deltagarantal: Minst 4 st. deltagare, max 7 st. deltagare i egna hytter (utan egen hytt max 8 st. deltagare)

Datum 2018:
Datum kommer att publiceras under februari.

Ingår: Boende med lakan, fullt utrustade kajaker, all mat, skeppare/guide.

Pris 2018xxxx kr/person ordinarie pris i dubbelhytt
Ingår: Boende med lakan, fullt utrustade kajaker, all mat, skeppare/guide.

Transfer: Transfer till och från Landvetters flygplats i Göteborg kan bokas. Pris: Max 4 personer 1900 kr/enkel resa. Max 8 personer 2900 kr/enkel resa.

Vi hjälps åt med olika sysslor som; matlagning, disk och lastning av kajaker.

Hållbar ekoturism

Vänern Outdoor bedriver upplevelsebaserad ekoturism främst i och kring Vänern med utgångspunkt i Mariestad. Genom vår verksamhet vill vi förmedla genuina naturupplevelser. Vi tror på vikten av att många får möjlighet att uppleva och komma nära naturen för att bättre förstå värdet av den och därmed vilja skydda och vårda naturen åt kommande generationer.

Vänern Outdoor har ett genomgående hållbarhetsperspektiv. Vi är måna om att inte lämna spår efter oss i naturen och att göra våra ekologiska fotavtryck så små som möjligt. Alla transporter på land sker med fordon som drivs med biogas. Maten är så långt som möjligt ekologisk, lokalproducerad och har låg klimatpåverkan.

Turerna sker till största delen inom Biosfärsområdet ”Vänerskärgården med Kinnekulle”. Ett område som utsetts av UNESCO som modellområde för hållbar utveckling.