Djurö nationalpark med guide

Dovhjort

I hjärtat av EU:s största sjö ligger ett 30-tal öar och skär. ”Ingen skärgård i landet ligger så isolerad och det är just avskildheten som tjusar” Länsstyrelsen. Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta på huvudön Djurö som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen.

Dagen på Djurö startar  klockan 11 då vi möter guiden från naturum* och en anslutande grupp från Läckö. Vi inleder med en stärkande fika (från egen matsäck) där vi går igenom vart vi hamnat och planen för vandringen. Efter fikat vandrar vi i lagom takt i ca 2-3 timmar och stannar till där det finns intressanta fakta och historier att berätta. Naturumguiden har störst fokus på nationalparken i form av växter, djur, geologi etc. Ibland följer Anders Ydergren med på vandringen och stöttar upp med kunskap han har förvärvat under sina 23 år som tillsyningsman i nationalparken.

Vi vandrar med skvattram som stryker längs benen och över klippor vid Vänerns strand. Det är skogsstigar som gäller på Djurö så ta på er stövlar eller bra vandringsskor. Var och en bär sin matsäck och vad annat man behöver under dagen.

Lunch äter vi längs vägen, vid bra väder stannar vi till på klipporna vid vattnet på östra sidan av ön vid regn stannar vi till vid Jaktvillan. Vid några ställen på ön finns torrdass. Ta med eget papper.

Båten avgår från Mariestad men stannar också och tar upp passagerare i Laxhall på Torsö. Restiden från Laxhall blir ca 2 timmar och från Mariestad ca 4 timmar.

*Det finns det 31 naturum i Sverige. Ordet naturum kommer från den engelska termen Visitor Centre och är ett inregistrerat varumärke som ägs av Naturvårdsverket. Ett naturum är utgångspunkt för besökare till ett naturområde.

Tider:

Avgång från Mariestad: 8:00

Avgång från Laxhall ca 10:00

Fika på Djurö 12:00

Avfärd från Djurö ca 16:00

Ankomst till Laxhall ca 18:00

Ankomst till Mariestad ca 20:00

Pris: 695 kr/person

Datum 2018: Ej klart

Antal deltagare: max 12 personer – tänk på att de barn som följer med antingen måste kunna gå sträckan (2-3 timmar längs stigar) eller bärs på ryggen av medföljande vuxen.

Guide: naturumguide samt tillsyningsman Anders Ydergren, guidningen sker enbart på svenska

Lunch och fika: Medtag egen matsäck för dagen.

Om det blåser för mycket kommer turen att ställas in. För mycket vind betyder ungefär 10 sekundmeter och skepparen har alltid sista ordet. Lämna ett telefonnummer där vi kan få tag på er innan avfärd.

Guiden från naturum ansluter tillsammans med en annan grupp från Läckö ute på Djurö. Om guiden inte skulle kunna ta sig ut till Djurö pga. väderförhållanden men vår skeppare bestämmer sig för att genomföra turen så återbetalas guidekostnaden på 200 kr/person. För mer information om vandringen och guidningen på Djurö, kontakta naturums reception, tel 0510 – 484660

Djurö nationalparkDjurö nationalpark